نام شخصیت: هوشنگ سیحون
سال تولد شخصیت: ۳۱ مرداد ۱۲۹۹
محل تولد شخصیت: تهران
تاریخ درگذشت شخصیت : ۵ خرداد ۱۳۹۳ ( ۲۶ می ۲۰۱۴ )
آرامگاه شخصیت: ونکوور کانادا – بریتیش کلمبیا
تبار شخصیت: پدربزرگ مادری او میرزا عبدالله فراهانی از پیشگامان موسیقی سنتی و معروف به پدر موسیقی سنتی ایرانی بود. مادر وی، مولود خانم، از نوازندگان تار و سهتار و نیز دایی او احمد عبادی استاد بزرگ سهتار بود. پدر او «ضیاءالله سیحون» از شاگردان تار میرزا عبدالله فراهانی بود. عموی مادرش آقا حسینقلی از برجستگان موسیقی سنتی ایران و پدر علی اکبر شهنازی بود.
ملیت شخصیت: ایرانی
لقب شخصیت: مرد بناهای ماندگار
شغل شخصیت: معمار
وابستگان :
پدر شخصیت: ضیاء الله سیحون
مادر شخصیت: مولود خانم
همسر(ان) شخصیت: معصومه نوشین
فرزندان شخصیت: مریم و نادر
آثار و فعالیت ها :
آثار نوشتاری شخصیت:
- کتاب نگاهی به ایران (مجموعهای از نقاشیهای سیاه قلم) ۱۹۷۴ در پاریس. چاپ این کتاب باعث ایجاد رابطه او با امیرعباس هویدا شد.
- کتاب Houshang Seyhoun, Half a century of activities in the world of Art and Architecture (1998) زیر نظر خود او در ونکوور
- هوشنگ سیحون معمار هنرمند نقاش
- کتاب معماری سیحون
- کتاب نیم قرن آثار معماری و نقاشی سیحون
آثار هنری (نقاشی) شخصیت:
- کلاغ پر
- کنسرت (Concerto)، رنگ روغن (۱۹۹۸)
- قلم و مرکب (۱۹۸۱)
فعالیت های شخصیت:
- آرامگاه نادرشاه در مشهد
- آرامگاه کمالالملک در نیشابور
- آرامگاه بوعلیسینا در همدان (۱۳۳۰)
در سال ۱۳۲۴ طی برگزاری یک مسابقه معماری برای آرامگاه ابن سینا، با نظر مساعد آندره گدار و محسن فروغی، طرح هوشنگ سیحون به عنوان بهترین طرح مسابقه برگزیده شد. این طرح در سال ۱۳۲۶ به تصویب نهایی رسید. اما چون در آن زمان سیحون برای تکمیل تحصیلات خود، در پاریس به سر میبرد در خرداد سال ۱۳۲۷ خورشیدی، طرح نهایی را (که در اصل پایاننامه او در پاریس بود) به انجمن آثار ملی فرستاد.
- ساختمان بانک سپه در میدان توپخانه تهران
- مرکز فرهنگی یزد
- بنای موزه توس (۱۳۴۷)
- مقبره عباس میرزا و بعضی دولتمردان قاجار
- آرامگاه احمد نی ریزی
- آرامگاه خیام در نیشابور (۱۳۳۸)
در مرداد ماه سال ۱۳۳۵ انجمن آثار ملی در نامهای به سیحون نوشت که وضع بنای موجود آرامگاه خیام متناسب با شخصیت علمی و هنری خیام نیست و انجمن آثار ملی در نظر دارد در این مورد اقداماتی به عمل آورد. از سیحون خواسته شد، طرح و نقشه بس جدیدی متناسب با شخصیت خیام طراحی کند. سیحون و حسین جودت (ناظر انجمن آثار ملی)، پس از بازدید از مکان، در نامهای به انجمن آثار ملی پیشنهاد جابجایی محل آرامگاه را دادند. طرح پیش نهادی او در سال ۱۳۳۷ به دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران فرستاده شد. محسن فروغی رئیس دانشکده هنرهای زیبا در نامهای به انجمن آثار ملی، طرح پیشنهادی سیحون را تأیید کرد
- بازسازی و طراحی آرامگاه فردوسی در طوس بر پایه طرح پیشین، در سال ۱۳۴۷
توضیحات شخصیت:
هوشنگ سیحون پس از پایان تحصیل معماری در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در سال ۱۳۲۳، به دعوت آندره گدار (رئیس اداره باستانشناسی وقت ایران) برای ادامه تحصیل راهی پاریس شد و در دانشسرای عالی ملی هنرهای زیبای پاریس (بوزار) طی حدود ۳ سال زیر آموزش اوتلو زاوارونی به تکمیل دانش معماری خود پرداخت و در سال ۱۹۴۹ به درجه دکترای هنر رسید. او پس از بازگشت به ایران تا پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران به عنوان دانشیار دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران مشغول به کار شد و بین سالهای ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۷ ریاست دورهای این دانشکده را برعهده گرفت. از فعالیتهای او در این دوره تأسیس سه رشته شهرسازی، هنرهای نمایشی (مانند تئاتر) و موسیقی بود. او همچنین سعی در تربیت دانشجویان به فرهنگ و تاریخ ایران با تشویق و بردن آنها به نقاط مختلف ایران میکرد.
سیحون در طول سالهای فعالیت خود عضو شورای ملی باستانشناسی، شورای عالی شهرسازی، شورای مرکزی تمام دانشگاههای ایران و کمیته بینالمللی ایکوموس (Icomos، وابسته به یونسکو پیش از انقلاب ۱۳۵۷) بوده و به مدت ۱۵ سال مسئولیت بازسازی بناهای تاریخی ایران را برعهده داشتهاست. وی بیش از دو دهه در ونکوور کانادا زندگی کرد. او همچنین شهروند افتخاری فرانسه نیز بود.
سیحون در کنار معماری، به نقاشی از مناظر و روستاهای ایران میپرداخت و نمایشگاههایی از آثار خود را، در ایران و در خارج از ایران برپا کردهاست. آثار وی در نمایشگاهی در مؤسسه فناوری ماساچوست در سال ۱۹۷۲ در کنار آثار هنرمندانی چون پابلو پیکاسو و سالوادور دالی به نمایش درآمد. در این نمایشگاه تابلویی از «کلافهای خطی» را به نمایش گذاشت که در آن از خطوط موازی و پر پیچ و تابی استفاده کرده بود که یکدیگر را قطع نمیکردند.
لینک های مرتبط: