دستنویس کتابخانۀ عمومی دولتی لنینگراد
عنوان: دستنویس کتابخانۀ عمومی دولتی لنینگراد
نشانی: به نشان کاتالگ دُرن، شمارۀ ۳۱۶-۳۱۷ ( به گفته جناب آقای استاد خطیبی شماره ۳۲۹ صحیح است )
تاریخ نگارش: سی ام جمادی الاول ۷۳۳ هجری قمری، برابر با شانزدهم فوریه ۱۳۳۳ میلادی
خط نویس: عبدالرحمن … بن ظهیر
محل نگارش: نامعلوم
تعداد صفحات: ۳۶۹ برگ
تعداد نگاره ها: ۵۲ مجلس
چینش صفحهها: در چهار ستون و ۳۳ سطر جدول بندی شده
نوع خط: خـط نسخ
اندازه: مشخص نشده
توضیحات اثر:
از مقدمۀ منثور آن فقط صفحه آخر شامل فهرست پادشاهی اشکانیان و ساسانیان مانده است. پس از آن، دو تصویر تمام صفحهای دارد و پس از آن متن اصلی شاهنامه آغاز می گردد. صفحۀ نخستین متن اصلی دارای سر لوحه است با عبارت: «بنام ایزد بخشاینده». صفحات در چهار ستون و ۳۳ سطر جدول بندی شده اند. هر صفحه بدون تصویر و سرنویس دارای ۶۶ بیت است. در کنار صفحات به خطی نوتر بیت هایی افزوده اند، ولی تعداد آنها زیاد نیست. تا میانه های داستان فریدون پایین برخی از صفحات را پاک کردهاند و بالا و کنارههای متن برخی از صفحات نیز در اثر کهنگی رفته است و به متن آسیب خورده است، ولی از میانه های داستان فریدون به جلو متن خوب و خواناست. این کتاب جزو کتاب های وقف مقبره شاه صفی بوده و مهر وقف صفویه جای جای کتاب دیده می شود با عبارت: «وقف آستانه متبرکه صفیه صفویه». در کناره های صفحات به خط نو شعارهای یاعلی، یا الله یا محمد یا علی نوشته اند و گویا همین شیعی که این شعارها را نوشته در بیت های الحاقی مدح خلفا در دیباچه نیز دست برده است و اصل برخی واژه ها را پاک کرده و آن را به ستایش على برگردانیده است:
که خورشید بعد از رسولان مه نبی و على … (ناخواناست)
چو او کرد اسلام را آشکار بیاراست گیتی چو باغ بهار
پس از هر دوان بود اهل یقین خداوند شرم و خداوند دین
چو اکنون علی بود جفت بتول که او را به خوبی ستاید رسول
تاریخ ختم شاهنامه در این دستنویس سال ۴۰۰ هجری قمری است: «سرآمد کنون قصه یزدگرد» (مانند دستنویس ۶۷۵). پایان متن صفحه آخر کتاب چنین است:
هرآنکسکه داردهش ورای ودین پس از مرگ برمن کند آفرین
تمام شد کتاب شاهنامه از اول تا بآخر بفرخی و فیروزی و کتبه عبدالرحم الح.. عبد الله بن احمد الظهیر فی تاریخ سلخ جمدا لاول سنه ثلاث وثلثین و سبعمایه الهجریه… بالخیر.