یکایک بیامد خجسته سروش – بسان پری پلنگینه پوش
نام : سروش
توضیحات شخصیت :
سُروش یکی از ایزدان باستانی ایرانیان است. او از ایزدان بزرگی است که بر نظم جهان مراقبت دارد، پیمانها را میپاید و فرشتهٔ نگهبان خاص زرتشتیان است. علاوه بر این، روز هفدهم از هر ماه در ایران باستان، سروش نام داشت و مراسم دینی و جشنهای ویژهای برگزار میشدهاست که امروزه به فراموشی گراییده، اما سروش روز به ویژه در ماه فروردین از اعتبار ویژهای در مراسم دینی برخوردار بوده که با شستوشوی تن و روان و به آتشکده رفتن و نیایش کردن همراه بودهاست. این روز را روز باژ، یعنی روز زمزمه نیز میگفتهاند.
سروش در شاهنامه، نخستین بار، به صورت پری پلنگینهپوش ظاهر میشود. سروش، سیامک پسر کیومرث را از توطئهها و دشمنیهای اهریمن و خزروان دیو علیه پدرش آگاه میکند و او را به نبرد با آن برمیانگیزد. سیامک در این نبرد شتاب میکند و کشته میشود، کیومرث یک سال به سوگ فرزند مینشیند. بار دوم سروش بر او کیومرث آشکار میگردد و او را به سوک یک ساله رهنمون میکند
در دوران فریدون نیز سروش چند بار بر این پادشاه جلوه میکند. نخست در حملهٔ فریدون به قلمرو ضحاک یا همان کشور تازیاننوند محل اسکان یزدانپرستان و جای نیکان، فرشتهای بر او نازل میشود و او را از فوت و فن جهانداری و غلبه بر دشمن آگاه میسازد. فریدون از ارشاد و راهنمایی سروش میفهمد که او از ایزدان بوده و هرگز دروغ نمیگوید یا در صدد گمراه کردن وی نیست. سروش خوالیگر (آشپز) نیز بود. به قول حکیم طوس فریدون از وضع پیش آمده که هم بختش جوان بود و هم دولتش جوان، همچنین فرشتهای حوری سرشت در کنار خود میدید بسیار خوشحال بود.
سروش برای بار دوّم فریدون را از کشتن ضحاک بازمیدارد و سپس، به وی فرمان میدهد تا ضحّاک را به کوه دماوند برد توجیه سروش برای زنده ماندن ضحاک این بود که قتل او باعث بروز بلایای آسمانی خواهد شد و روان او را باید ایزدان بستانند.
لیست اشعار :