به گزارش ویکی شاهنامه و به نقل از خبرگزاری ایلنا کتاب «واکاوی پزشکانه شاهنامه فردوسی» نوشته منصور جلالی به همت نشر سمرقند در قالب ۱۳۰ صفحه با قیمت ۶۵ هزار تومان روانه بازار شد. یکی از دانشها که شاهنامه به آن پرداخته، پزشکی است. در روزگاران کهن، این دانش آمیخته با جادوگری و افسانه بود. حکیم توس نیز، دانش پزشکی را با داستانهای اساطیری و بر پایه مستندات تاریخی روزگار خویش در دانشنامه شاهنامه گردآوری نموده است. از آن جمله: فردوسی به پیدایش هنر پزشکی در دوران پادشاهی جمشید اشاره کرده و او را آموزنده برخی روشهای بهداشتی به مردم دانسته.
پرنده افسانهای سیمرغ در شاهنامه، نماد پزشک و حکیمی چاره ساز است که با چاره اندیشی برای مشکلات پزشکی، به بیماران آرامش میبخشد. در جنگ رستم و اسفندیار، این سیمرغ است که با بیرون کشیدن پیکانها از زخم و تخلیه خون از جای آن، بر زخمها مرهم مینهد…
فردوسی در شاهنامه به گیاهان دارویی نیز عنایت داشته و به رفتن برزویه طبیب به هند برای آوردن گیاهان طبی اشاره کرده…
این کتاب در ۳ فصل به طرح موضوعات مختلفی از جمله نظرات اندیشمندان و اشاره به منابع، گزینش جستار پزشکی در جای جای شاهنامه، پیدایش پزشکی در دوران جمشید، داستان ضحاک ماردوش، اسارت کاووس در مازندران و نبرد رستم با دیو سپید، رزم رستم و سهراب و نوشدارو، داستان بیژن و منیژه، ماجرای کشته شدن رستم با دسیسه برادرش شغاد، جنگ ایران و توران، پیدا شدن زردشت و گزیدن، رفتن اسفندیار، جاماسب به، استفاده از خوراندن و پزشکی در دوران مختلف و… میپردازد.