ضرب المثل های شاهنامه – بخش پنجاه و ششم – دانا شدن از گفته بیهوده

ضرب المثل ( دستانزد ) : دانا شدن از گفته بیهوده

توضیحات ضرب المثل : درود بر دوستان و یاران جان  ، آدینه به خیر و شادی ، امیدوارم اتفاقات خوبی در انتظار شما باشد. طبق روال هر هفته روزهای آدینه ما یک دستانزد از ابیات شاهنامه را انتخاب کرده و به آن می پردازیم.به سراغ کتاب رفتم و به داستان ها نگاه کردم، به داستان انوشیروان و بوزرجمهر رسیدم و تک تک بیت ها را از نظر می گذراندم که رسیدم به بخش هفتم داستان. در این بخش ادامه سخنان پند آموز بوزرجمهر را داریم ، از خصلت های نیکو سخن می گوید و در ادامه هفت چیز را برای نادان موجب رنج بیشتر می داند از جمله بر بیگناه خشم گرفتن ،به یزدان ناسپاس بودن دل بستن به شخصی که خود استوار نیست و …

سپس می گوید که در انجمن بهتر است سکوت کرد و به گفته دانایان گوش سپرد، و در ادامه می گوید :

ز بیکار گویان تو دانا شوی         –         نگویی از آن سان کزو بشنوی

از همنشینی با انسان های بیهوده گو تو می توانی بیاموزی اگر آنچه را که می گویند تکرار نکنی.

این بیت یاد آور یکی از حکایت های سعدی شیرین سخن است، در باب دوم چنین آمده : لقمان را گفتند ادب از که آموختی گفت از بی ادبان هر چه از ایشان در نظرم ناپسند آمد از فعل آن پرهیز کردم.

نگویند از سر بازیچه حرفی         –         کزان پندی نگیرد صاحب هوش

و گر صد باب حکمت پیش نادان         –         بخواند آیدش بازیچه در گوش

ادب یاد گرفتن از بی ادبان و بیهوده گویان نیز ممکن است اگر خرد را مد نظر قرار داده و آنچه ناپسند است از آن پرهیز کنیم.اینگونه است که می توان شاعرانی چون سعدی را پیرو راه حکیم دانست اما به گونه ای دیگر و قالبی دیگر. امیدوارم بهره ببریم و بیاموزیم

این مطلب توسط جناب آقای حمیدرضا رحیمی و گروه بزرگ تلگرامی فردوسی،شاهنامه و شاهنامه خوانی که توسط ایشان مدیریت می شود به وب سایت ویکی شاهنامه ارائه داده شده است.

 

قبلی «
بعدی »