ضرب المثل ( دستانزد ) : کار امروز به فردا مفکن
توضیحات ضرب المثل :
شاهنامه، تنها از آن جهت مهم نیست که سرگذشت ایران قدیم است و داستانها و افسانه های ملی ما را که نماینده فرهنگ و رسوم و عادات گذشته ملت ماست، زنده کرده و درس میهن دوستی به خواننده آموخته، بلکه از آن جهت نیز اهمیت دارد که گرانبار از حکمت و اخلاق است .اندرزهای بی شماری که در ابتدا و پایان و میانه ی داستانها هماره تلنگری بر ذهن خواننده بوده و جان و روحش را با راستی و درستی ،داد،خرد،دانش ،پاکی و …. پیوند داده و راه و رسم زندگی کردن را به او آموخته و به رستگاری رهنمونش ساخته .
این اندرزها گاهی در نهایت شیوایی و رسایی در کلامی موجز و کوتاه در بیت یا مصراعی گنجانده شده و دستانزدی زیبا آفریده و در زبان و کلام اهل ادب و عامی و عاشق شاهنامه جای گرفته .
این آدینه نیز به رسم هر هفته با نکته ای از حکمت بی پایان حکیم همراه خواهیم بود.
📒داستان تلخ یزدگرد ،هجوم تازیان ، خیانت درباریان و مرزداران زیاده خواه،کشته شدن سرداران میهن پرست و نهایت تنهایی پادشاه در این وانفسای جنگ و خیانت و آشوب و حمله ی برسام و گریز و پناه بردنش به آسیاب را به یاد داریم .
از سوی دیگر تعدادی از یاران، ماهوی را سرزنش می کنند و از او می خواهند تا دیر نشده پادشاه را بیابد و پوزش خواهی کند و او را یاری رساند تا برای گردآوری سپاه دفاع از کشور آماده گردد و این که این اندیشه را در کوتاهترین زمان بدون درنگ به انجام برساند .
چرا که :
🔰 چو کاری که امروز بایدت کرد
به فردا رسی زو برآرند گرد
کاری که امروز باید انجام داد اگر به روزی دیگر وانهاده گردد بی شک سودمندی لازم را نخواهد داشت .
نظیر همین مضمون را حکیم از زبان انوشیروان که پس از قباد به تخت شاهی مینشیند و به سرداران اندرزهایی میدهد، چنین باز گفته است:
🔰از امروز کاری به فردا ممان
که داند که فردا چه گردد زمان؟
گلستان که امروز باشد به بار
تو فردا چنی گل نیاید به کار
هر آن گه که در کار سستی کنی
همی رای ناتندرستی کنی
و نیز دیگر بزرگان ادب این سرزمین :
سنایی
مکن هرگز حوالت سوی فردا
که حال و قصه ی فردا ندانی
جامی
خار در دیده ی فرصت مشکن
کار امروز به فردا مفکن
سعدی
سعدیا دی رفت و فردا همچنان موجود نیست
در میان این و آن فرصت شمار امروز را.
غنیمت شمردن فرصت و انجام کار در زمان ضروری و لازم خویش از مهمترین اندرزهایست که هماره به انسان توصیه گردیده است .
باشد که بخوانیم و بدانیم و به کار بندیم
این مطلب توسط جناب آقای حمیدرضا رحیمی و گروه بزرگ تلگرامی فردوسی،شاهنامه و شاهنامه خوانی که توسط ایشان مدیریت می شود به وب سایت ویکی شاهنامه ارائه داده شده است.