ضرب المثل ( دستانزد ) : با هر بادی از جای خود جنبیدن
توضیحات ضرب المثل :
درود بر دوستان و یاران جان
وقت به خیر
امروز هم با کشتی دانش دل به اقیانوس پهناور شاهنامه می زنیم و یکی از دُر های گرانبهای آن را با هم صید می کنیم و از زیبایی اش لذت می بریم …
در این سفر هیجان انگیز، در حال گذر از داستان فریدون بودیم که یک بیت نظر من را جلب کرد و این دُر را صید کردم …
در داستان فریدون، وقتی جندل به نزد شاه یمن می رود و پیام فریدون را برایش بازگو می کند ، شاه یمن از فکر دوری دختران خود آزرده می شود ، پس بزرگان و افراد آزموده را فراخواند و با آنان مشورت کرد …
سرو شاه یمن رو به بزرگان می گوید :
اگر من پیشنهاد فریدون شاه را بپذیرم دلم از دوری دخترانم پر اندوه خواهد شد و اگر نپذیرم دلم از هراس آزار وی آرام نمی گیرد، او پادشاه بزرگی است و نباید به کین جویی از وی پرداخت. ..
بزرگان که این سخن را شنیدند چنین گفتند :
که ما همگنان این نبینیم رای
《که هر باد را تو بجنبی ز جای》
ما همه درست نمی دانیم که تو با هر بادی (لرزش و آزار ناچیزی) اینچنین خود را ببازی و بترسی اگر چه فریدون شاه بزرگی است اما ما بندگان او نیستیم ….
تکیه کلام و اصل سخن مصرع دوم این بیت است : که هر باد را تو بجنبی ز جای
در روایات عامیانه و محاوره زمانی که کسی از هر آسیب اندکی بترسد و خود را ببازد می گویند :
با هر بادی از جای می جنبد یا می لرزد و یا مثل بید می لرزد .
یا زمانی که شخصی در کار هایش سست است و از خطرات احتمالی می ترسد می گویند مثل بید در برابر باد می لرزد
گاهی افرادی که در کار هایشان سست هستند و به قول معروف مثل بید در برابر باد می لرزند در برابر هر چیزی و نمی توانند از حرف خود دفاع کنند چون پشتوانه ای ندارند شروع می کنند به برچسب زدن به افراد ….
و این کار یعنی پذیرش اشتباه خود به بد ترین شکل ممکن
امیدوارم آنقدر دانش داشته باشید که نیازی به برچسب زدن به دیگران نداشته باشید و اگر اشتباهی رخ داد آنقدر جسارت داشته باشید که محکم بگویید : اشتباه کردم و می پذیرم اما چون باد بر جای خود نجنبید و مثل بید نلرزید…
ما هم بیدی نیستیم که با هر بادی بلرزیم و خود را ببازیم
در پناه خرد
این مطلب توسط جناب آقای حمیدرضا رحیمی و گروه بزرگ تلگرامی فردوسی،شاهنامه و شاهنامه خوانی که توسط ایشان مدیریت می شود به وب سایت ویکی شاهنامه ارائه داده شده است.